pondělí 18. srpna 2014

Tapioca

Olá,

Nedávno jsem projížděla fotky v počítači a všimla jsem si jedné série, na kterou jsem úplně zapomněla, a byla by velká škoda je nezveřejnit.

V rámci neziskové organizace ENACTUS, při které pracujeme, jsme se jeden den vydali na „výlet,“ abychom pronikli do tajů jednoho z projektů, které tato neziskovka vede. Jednalo se o výrobu „mouky“ z manioku (tapioky).

Něco málo přes hodinu jsme jeli autobusem – trošku džunglí J. Nakonec jsme dojeli do odlehlé vesnice, kde by se bez problému dalo říct, že chcípnul pes. Dva lidé seděli před místním obchodem a pili pivo, prodavačka zametala před obchodem a ztracení psi pobíhali po cestě. Zeptali jsme se, kde najdeme vedoucího výroby farofy, a po trošku zmatené odpovědi jsme se vydali napříč vesnicí. Bylo ukrutné vedro, stín žádný a my s baťohy na zádech… asi si to dokážete představit… Ve zkratce: pana vedoucího jsme nedohledali a výroba farofy byla ten den zavřena. Ptáte se, proč jsme tam jeli, když výroba nejela? Ptala jsem se i já – přeci jen, byl to teprve můj druhý týden v Brazílii a ještě jsem neměla vrytý brazilský čas pod kůží… Inu, Brazílie – nezjišťovali informace předem a prostě nasedli do autobusu a jeli…
Naštěstí však v této vesnici není jen výroba farofy ale také tapiocy – což je škrob z manioku. Lidé mají na zahradě malé domácí výrobny a tím se živí. Je to neskutečné. V 40°C vedru pracují u ohně a praží mouku… Smrad z páleného dřeva je všude kolem a oni to celé dny dýchají. Proto se tohoto projektu ujala nezisková organizace, aby zlepšila tyto výrobní podmínky.

Byl to jeden z mnoha zážitků tady. Teď, když jím tapiocu – lidé si ji zde sypou do kávy, do acaí, popř. z mouky dělají vynikající „palačinky,“ vždy si vzpomenu na tuto vesničku, kde lidé tento produkt vyrábí..
i.


Olá,

I have found these pictures in my laptop (I completely forgot them J). They were taken when we were in a small village one hour by bus away from Santarém.

With people from local NGO (Enactus) we made a trip to see this village. There is one project of Enactus – the manufacturing of tapioca and farofa. Unfortunately the production of farofa was closed but we had an opportunity to visit local people, more precisely their houses to see the manufacturing of tapioca. They have a big “roaster.” They roast the tapioca during the day. There is 40°C and they stand close to the fire and breathe the bad smell of firing wood. So this is the aim of Enactus – they want to make better conditions of this production.

Tapioca is an amyloid of manioc. People roast the flour of manioc to make tapioca. (I hope it’s right J). In Amazon it’s a part of food. Brazilians put roasted tapioca into coffee, acai etc.. They also make a delicious “pancakes” from tapioca’s flour. It’s delicious and healthy!  I love it!

Every time I eat tapioca I remember these people who make this product. It’s another experience which I’ve never forgotten.
i.


















Žádné komentáře:

Okomentovat